Karo Halı Nedir ?

Karo halı nedir kavramına değinmeden önce halı konusunu incelemek daha mantıklı olacaktır. Bilindiği üzere günümüzde insanların halıya bakış açısı değişmiştir. Artık insanlar halıyı bir ihtiyaç olarak değil de evin içerisinde bulunması gereken bir zemin aksesuarı olarak görmeye başlamışlardır. Halı üreticilerinin de dikkatini çekmiş olmalı ki günümüzde yüzlerce çeşitte halı üretilmektedir.

Karo Halı


Eskiden evler günümüz mimarisinde inşa edilemediği için insanlar evlerinde bulunan zeminin üzerini kapatmak için halıyı bir ihtiyaç olarak görürlerdi ve zeminden gelebilecek soğuğa karşı ev halkını koruyabilmek adına zemin üzerine halı örtülürdü. Böylelikle insanlar evlerinde direkt zemine ayak basmak yerine halı ile temas ederek kış aylarında evlerinde oluşabilecek herhangi bir soğuğa karşı bu şekilde önlem almış olurlardı. Ancak günümüz mimarisinde özellikle yeni inşa edilen binalarda artık laminat parke kullanılmaktadır. Laminat parke kullanılmasının sebebi de evin zemininden gelebilecek soğuğa karşı bir nevi önlem almaktır. Halıların insanların gözünde bir ihtiyaçtan çıkarak bir aksesuar haline gelmesinin sebebi de evlerin zeminine döşenen laminat parkeler sayesinde evin zemininden gelecek soğuğun önlenmesi ve bu şekilde evin kış aylarında soğuktan bu şekilde korunmasıdır. Yani artık günümüzde insanlar evlerinin zemininde oluşabilecek soğuğu önlemek için değil de halıları bir aksesuar olarak kullanmak istedikleri için tercih ettikleri söylenebilir. Halı üreticileri de bunun farkına varmış olmalı ki neredeyse artık yüzlerce çeşitte halı üretilmektedir. Karo halı da üretilen yüzlerce çeşit halıdan yalnızca bir tanesidir. Karo halı özellikle ekonomik olması sebebi ile tercih edilmektedir.

Günümüzde daha çok modern binaların zeminlerinde tercih edilmeye başlanan karo halı özellikle yükseltilmiş zemin üzerinde uygulanabilecek alternatif bir yol olarak insanlar tarafından tercih edilmektedir. Karo halı da fire oranı genel olarak %1 ile %7 arasında değişmektedir. Karo halı da iki farklı yöntem kullanılarak montaj işlemi gerçekleştirilebilir. Karo halı sökülüp takılabilme özelliğine sahip bir halı çeşididir. Bu sebeple montaj yöntemlerinden bir tanesi karo halı çeşidinin sökülüp takılarak montaj işleminin gerçekleştirildiği yöntemdir. Bu montaj yöntemlerinden ikincisi ise karo halı da çift taraflı bant kullanılmasıdır. Karo halı her iki montaj yöntemi kullanılarak zemine yerleştirilebilir ve istendiği takdirde yerleştirildiği zeminden kolaylıkla kaldırılabilir. Bu sebeple karo halı zemine yerleştirildikten sonra herhangi bir sebeple zarar görmesi durumunda veya kötü görünen bir tarafı göze çarptığında yedekte bulunan parçalarıyla kolaylıkla değiştirilebilme durumu söz konusudur.

Dünyadaki karo halı üretici firmalarında genel olarak geçerli olan 50 cm x 50 cm ebatları müşterinin kendi tercihleri veya karo halının yerleştirileceği zeminin ebatları dikkate alınarak farklılık gösterebilir ve bu genellemenin dışına çıkabilir.

Bir mekânda kullanılan karo halı başka bir mekâna taşınmak istenirse karo halı parçaları daha önce yerleştirilen zeminden kolaylıkla çıkartılıp yeniden kutulanır ve kullanılmak istenen yeni mekâna götürülerek oraya montajı kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Eğer yeni mekânın ebatları karo halının ebatlarından büyükse üretici firmalar ile iletişime geçerek arzu ettiğiniz ebatlarda karo halı üretilmesini isteyebilir ve bu şekilde gelecek yeni karo halı parçaları ile mekanın zeminini döşeyebilirsiniz.

Karo halının bakımı ise çok kolaydır. Özel bir durum söz konusu olmadığı zamanlarda (karo halının üzerine leke bırakacak bir şey dökülmediği sürece) istenirse günlük olarak elektrik süpürgesi hortumunun ucuna fırçalı uç takılarak karo halı üzerindeki yüzeysel pislikleri temizleyebilirsiniz. Arzu edildiği takdirde karo halı yüzeyi 3 veya 6 ayda bir kuru köpük veya talaşlı yıkama ile temizlenebilir.